Tuesday, November 1, 2016

Demam Bola

DEMAM BOLA

 Bila perlawanan akhir antara kedah dan Selangor berlansung, ramailah yang beratur beli tiket samapai lapan jam. Peminat-peminat bola sanggup buang masa untuk itu.Tetapi mereka mungkin tidak sanggup ke masjid selama itu.Inilah fenemona lagho yang ditimbulakan oleh sukan itu. Sampai bila hal ini berlanjutan dalam budaya kita yang kebanyakannya Melayu Islam itu tidaklah pula dapat dipastikan. Yang pastinya budaya sukan melampau yang ditiupkan oleh pihak barat itu sudah pun menguasai minda masyarakat kita.Mereka sanggup buang masa, tenaga dan wang ringgit demi bola.Yang pastinya bola itu tetap bulat, dan yang letih, habis wang dan masa adalah peminat-peminat bola itu sendiri.


Dalam keadaan gawat ini pun mereka sanggup berhabisan kerana bola. Apa jadi dengan masyarakat Islam di Gaza, Rohingya,Palestin, Syria dan sebagainya tidaklah menarik perhatian mereka.Sesungguhnya pihak Barat sudah berjaya melalaikan umat Islam ini. Ini tidak termasuk lagi konsert-konsert seperti Ekkstar vaganza, maharaja lawah yang entah apa-apa, yang sedikit pun merubah pola pemikiran umat ini.Malah ia semakin jauh dari masjid dan surau.Semakin jauh dari Islam itu sendiri. Menagapa terjadi demikian.Kiat cubalah analisa sendiri akan hal ini, betapa umat ini dijadikan oleh pihak barat umpama bola itu sendiri, dipermainkan, ditindas, dieksploitasi dan sebagainnya atas nama keganasan.


 Keganasankah yang menyebabkan umat ini jadi begini. Siapakah yang mencipta keganasan? Buaknkah pihak Barat sendiri lalu menuding jari ke arah umat Islam, dan melahirkan penyakit Islamopohobia di kalangan masyarakat dunia. Di manakah pendirian kita sebenarnya dalam isu ini? 

alrembauwi, 1.11.2016

No comments:

Post a Comment